De Hanzesteden


Het kaartje geeft slechts de belangrijkste (een beperkt aantal) havensteden van de hanzehandel weer.

Hanzestad Kampen


Plattegrond van de stad Kampen in vogelperspectief. Aan de IJsselkade en op de rivier zijn diverse schepen afgebeeld. De tekst onder het stadswapen rechtsboven geeft aan dat Kampen een ‘Keiservrye (H)anzestadt’ is. Gravure door Paulus van Wtewael, 1598.
COLLECTIE RIJKSMUSEUM, AMSTERDAM.

Passage van de Sont


Gezicht op de Sont en kasteel Kronborg. Hier moesten passerende schepen de Sonttol betalen. Ingekleurde gravure uit het Stedenboek van Georg Braun en Frans Hogenberg, eerste uitgave 1588. BRON: WIKIMEDIA.


De passage gaf door de tolheffing wrijving. In 1658 vond de "Zeeslag in de Sont" plaats. Hier de prent van de zeeslag tussen de Nederlandse en de Zweedse Vloot, afgebeeld in vogelvlucht vanuit het westen. Boven de prent een Latijns opschrift in banderol, met aan weerszijden de portretten van de twee opperbevelhebbers, Jacob van Wassenaer van Obdam (links) en Carl Gustav Wrangel.

Het onderschrift luidt: Zee-Gevecht tusschen de Chrijghs-vlooten van Haere Ho;Mo; de heeren Staten Gen. der Ver. Ned. onder 't belyt van den Lnt. ADrl. Jacob Baron van Wassenaer Heere tot Obdam etc. ... voorgevallen in den Ore Sont den 29 October ... Ao 1658.