Welke stuwkracht is nodig bij elektrovaren?

Deze pagina is een beknopte weergave van subpagina's van Evin en Ebbm en dient als backup wanneer de links niet meer werken!

Bedenk dat de maximaal haalbare vaarsnelheid met een elektromotor rond 8 km/uur ligt. Een zwaardere motor dan in dit rekenvoorbeeld zal nauwelijks of geen effect hebben. Het stroomverbruik voor een 12V elektromotor ligt tussen de 0,9 en 1 Ah per Lbs (pond) stuwkracht. Voor 24V is dit de helft. Middels onderstaande rekenwijze is te bepalen welke stuwkracht minimaal nodig is. Het omrekenen van Lbs (pond) naar Kg is gelijk aan het omrekenen van Guldens naar Euro's; 2,2Lbs = 1 Kg. Het rekenvoorbeeld is gebaseerd op ervaring van de leverancier met een Minnkota elektromotor (0,9 Ah per Lbs bij 12V) en geldt slechts als indicatie.
Motoren van Minnkota, MotorGuide en Haswing zijn overigens niet bedoeld om lange tijd als hoofdaandrijving op vol vermogen te draaien.
In dat geval is het verstandiger om voor een sterkere motor van b.v. Torquedo of Arka te kiezen, maar bedenk dat dan veel meer accucapaciteit nodig is.

 

1. Voor elke 25kg waterverplaatsing is minimaal 1 Lbs (pond) stuwkracht nodig.
Deel de maximale waterverplaatsing (totaal gewicht in kg van de boot incl. passagiers, bagage, accu's, motor, etc.) door 25.
2. Van grote invloed is de stroomlijn van de romp. Een snelle (planerende) motorboot heeft bij lage snelheid een slechte stroomlijn.
Tel in dat geval 20 bij.
3. Vaargebied hoofdzakelijk open water? 10% van 1+2 bijtellen.
4. Heeft de boot een opbouw (kajuitboot)? 10% van 1+2 bijtellen.

Het totaal van 1 t/m 4 is de benodigde stuwkracht in Lbs.

Als voorbeeld een planerende boot van 4,30 meter lang met 4 personen, met een 15pk viertakt buitenboordmotor en een elektromotor (thuiskomertje) met accu en met 60kg bagage / accessoires, waarmee men ook op open water vaart.
175 kg (boot) + 300 kg (passagiers) + 50 kg (bbm) + 15 kg (elektromotor) + 25 kg (accu) + 60Kg (bagage) = 625 Kg.

1 Maximale waterverplaatsing gedeeld door 25 (625:25)
25
 
2 Snelle motorboot (bijtelling 20)
20
 
3 Vaargebied hoofdzakelijk open water, (10% van 45)
4 , 5
 
4 Geen opbouw
0
 
  Benodigde stuwkracht (totaal van 1 t/m 4)
49 , 5 Lbs
22 , 5 Kg

 


Op de site van Elektrische BuitenBoordMotoren (ebbm) is als leidraad dit eenvoudige stuwkrachttabelletje te vinden.
Ter vermogensvergelijking: Een Mercury benzine buitenboordmotor van 2,5PK heeft 56Lbs stuwkracht en een 4PK heeft 71 Lbs stuwkracht.
Omdat een elektromotor zijn vermogen beter levert in de lage toerentallen dan een benzinemotor gaat een snelheidsvergelijking niet op.
In snelheid is de 56Lbs meer te vergelijken met een 1,5 tot 2PK benzine motor.