beschrijving

Dandytuig, (kits en yawl).

 


Fraaie kits met bezaansmast voor de stuurstand.


Model van het kitsjacht "Avontuur" ca.1918.

 


Yawltuig op een Mystère.

De Mystère behoeft enige toelichting.
Voor zover ik weet is het visvormige schip een ontwerp van Jacob Haalmeyer. Er zijn er slechts twee van gebouwd, een stalen en een houten, ieder met een lengte van 9,72m en een stahoogte van 1.85m. De redactie van Panorama schreef in nr 43 van 1952 een artikel, waarbij bovenstaande foto.

"Wij hebben zelf met het houten jacht gevaren en kunnen u verzekeren, dat het een indrukwekkend, enorm snel en buitengewoon veilig schip is. Wanneer een zeilboot schuin vaart, komt het breedste deel van het dek het dichtst bij het water. De heer Haalmeyer gaf daarom dat breedste deel ook de grootste hoogte, zodat zijn Mystère een katterug kreeg, waardoor men op dit schip altijd met een droog dek vaart, hetgeen voor zeezeilers een ongekende weelde is. 'n Merkwaardig voordeel van de visvorm van de Mystère is, dat het jacht absoluut niet buist: de boeg gooit geen water naar achteren over de boot heen. Sterker nog: door de ballast op een werkelijk revolutionnaire, tot dusver geheim gehouden manier aan te brengen, zorgde de constructeur er voor dat er helemaal geen boeggolf is. Als een boeggolf slechts één kubieke meter is, betekent dit, dat het jacht duizend kilogram moet verzetten; de Mystère hééft geen boeggolf en wordt dus ook niet in zijn vaart geremd. Al deze factoren werken een grote snelheid in de hand, hetgeen onder andere bleek toen de stalen Mystère bij een proefvaart gelijk met een Noorse jol en een botter de haven van Huizen verliet. Er stond geen sterke wind, maar het jacht liep toch sneller dan 9,72 mijl (18km). Na twee uur varen lagen de jol en de botter op de helft van de afstand, die de Mystère afgelegd had; toen het zwaar weer werd, moesten zij direct zeil minderen, maar op de Mystère zette men doodleuk zeil bij en voer met een droog dek en open luiken lustig verder."

Het is mij niet bekend wat er nadien van dit ontwerp is geworden. Nadere info graag naar schipperatvaartips.nl
Op 20-4-2016 mailde ik aan de redactie van Spiegel der Zeilvaart:

Beste redactie,
Sedert 2002 staat op mijn site vaartips.nl een artikeltje over de Mystère. ../extra/kits.htm
In de jaren daarna kwam slecht één reactie binnen van iemand die graag meer informatie wilde. Dat hielp dus niet, want ik vroeg juist om nadere informatie. Weet u meer?

Helaas nam men niet de moeite te antwoorden :-(