kennisbank voor pleziervaart
         en scheepvaarthistorie
 
 

Onze eerste boot

  stuur zelf een verhaal

 

Na aangestoken te zijn met het watersport virus met dank aan mijn zoon en schoondochter en aanhang gingen we zelf op zoek naar een bootje.

Zo gezegd zo gedaan, lang leve internet. Mijn zoon vond een bootje in Alem voor niet te veel geld. De verkoper zei dat zijn vrouw niet op de boot durfde, achteraf te begrijpen, maar wij zagen er wel wat in, dus op een koude november zaterdag de boot op halen, benzine, anker, kaarten en een ervaren schipper mee. Afgerekend en varen maar, via Bergsche Maas richting Dordrecht en dat varen met een buitenboord motor nog niet zo makkelijk was had ik niet verwacht. In het begin leek het wel of ik dronken over het water ging wat achteraf gezien lag aan de niet goed werkende stuurinrichting.

Na een uur varen begon het gedonder. De oude Yamaha AK 15 die ook op petroleum kan varen stopte er mee, dus anker uit en de bougies vervangen, want die hadden we uit voorzorg maar vast gekocht en hij startte weer maar dorst had hij ook wel 6 liter per uur en om te zeggen dat hij lekker liep nee dus. Ik had er geen goed gevoel over. Door het oponthoud waren we niet op tijd om de sluizen te nemen naar Dordrecht. Het werd snel donker, dus maar naar Lage Zwaluwe gevaren en de boot afgemeerd. De dag er na kon ik niet mee, dus moest de vrouw er maar aan geloven met zoon en schoonvader. Ze zouden via de Dordtse Kil naar de jachthaven varen. Dat ging goed tot de Spoorbrug bij Dordrecht. Net toen ze er onder door wilde varen stopte de motor er mee en nu voorgoed, en dat op het drukste punt van Nederland voor de beroepsvaart. Maar mijn zoon zijn schoonvader die al 30 jaar vaart ging toch kijken bij de motor en dat met de golfslag die de binnenvaart veroorzaakt was dat al een heldendaad, maar de redding was nabij; binnen 5 minuten kwam er een boot van rijkswaterstaat die de boot wegsleepte naar een veilige haven.

Nadat de boot was weggesleept en op de kant was gezet kon de pret beginnen: verven en opknappen waar ik na een paar weken zwoegen er achter kwam waarom mensen zeggen koop een boot en je hebt werk tot aan je dood, maar in mei was hij klaar met een nieuwe 10 pk en hij vaarde geweldig de pret kon beginnen we gingen een weekend varen ik startte de motor en vaarde de box uit en toen jawel de motor stopte en de boten van de overburen kwamen wel erg dicht bij. Mijn zoon riep toen pa staat de ontluchter van je tank open? nee dus.

Al met al hebben we er 2 jaar met plezier mee gevaren en hebben inmiddels een van Leeuwen Schouw gekocht en het vaarbewijs gehaald want enige kennis is toch wel handig op het water en iedere keer als we varen word je kennis van het varen groter en neemt het plezier van het varen alleen maar toe en een fout maak je toch nog wel eens maar los je dit uit ervaring sneller op.


George Reppel
Dordrecht
g.h.reppel@planet.nl