kennisbank voor pleziervaart
         en scheepvaarthistorie
 
 

  Andere tips en wetenswaardigheden
  A     B     C     D     E     F     G     H     I     J     K     L     M     N     O     P     Q     R     S     T     U     V     W     X     Y     Z  
 
Schipper's Linkpagina

 

Eere aan die groote mannen
die, bezield met heldenmoed
zulk een schoone daad verrichtten
die nog d'eeuwen spreken doet.

Sites met havenmarkering hebben of hadden een reverse link naar de Schipper.
Vaartips is gestopt met verwijzing naar watersportverenigingen.
Het zijn er gewoon teveel en ze zijn vooral bedoeld voor leden.

op zoek naar een boot?
Vaarbewijs opleidingen
 
  Vaarbewijs
Je vaart wijs met vaarbewijs.com. Vaarbewijs.com heeft al meer dan 15 jaar ervaring in het geven van klassikale vaarbewijscursussen. Ook voor privé lessen.
  Vaarbewijs online
Voor een goede online cursus vaarbewijs ben je bij MijnVaarbewijs.nl aan het juiste adres.
 

Watersport en scheepvaart algemeen
In principe geen verwijzing naar "portals".
 

Amsterdamse Vaargids
Het meest complete boekwerk over varen in Amsterdam en omgeving. Alles is met grote zorg en liefde voor het Amsterdamse vaarwater samengesteld. Op de site tevens een verwijzing naar Leiden, Kaag en Braassem.
Anneke de Vries
Een aquarel of schilderij van je schip? Kijk naar de prachtige voorbeelden.
Bemanning.Omtezeilen.nl
Op deze site kun je jezelf presenteren als opstapper op andere jachten/zeilboten of als schipper op zoek gaan naar leuke mensen om meer mee te kunnen zeilen.
Binnenvaartlog
Log van Rene Keuvelaar over binnenvaart en zijn vakantiereizen.
Binnenvaarttaal
Samensteller Pieter Klein noemt het ook "De Binnenvaart Encyclopedie op internet". De site heeft als onderwerp de Nederlandse binnenvaart, met uitzondering van de pleziervaart. Het accent ligt op de binnenvrachtvaart tussen 1850 en 1970. De encyclopedie bevat meer dan 10000 termen en 8000 foto's.
Dolman vletten
Stoere robuuste schepen met een erg mooie lijn. Eigenaren van een Dolmanvlet kunnen zich op de site aanmelden.
EHZ Media Vaarbewijsshop
Dé site voor het bestellen van cursusboeken en/of CD-roms (examens) vaarbewijs, marifoon, oefenkaarten, BPR en meer...
Favorite Club
De site van enthousiaste watersporters die helemaal verslingerd zijn aan hun Super Favorite kruiser, de klassieke motorboot met mahonie opbouw.
zzdu.gif (870 bytes) Friesemeren.nl
"De vaart erin met Het Friese Merenproject".
FVEN
Federatie Varend Erfgoed Nederland, voorheen Federatie Oud Nederlandse Vaartuigen (FONV), de koepelorganisatie van behoudsorganisatie van stichtingen en verenigingen voor het behoud van het maritieme erfgoed. Beheert o.a. het Nationaal Register Varende Monumenten.
Grou-online
Veel informatie over het watersportdorp Grou en omgeving met een negental dag-vaarroutes.
Tip Info 20M
Het "informatieblad grote pleziervaart" is een elektronisch medium voor de eigenaren van:
- pleziervaartuigen met een lengte van 20 meter of groter
- sleep- en duwboten die voor de pleziervaart worden gebruikt.
zzdu.gif (870 bytes) Infocentrum Binnenwateren (Vaarweginformatie)
Het Infocentrum Binnenwateren is een onderdeel van het RIZA in Lelystad en geeft informatie en advies over de binnenwateren aan regionale waterbeheerders, schippers en andere belanghebbenden. De benaming is inmiddels gewijzigd in Waterkamer bij Rijkswaterstaat.
Jachthavens in Nederland
Een zeer compleet overzicht van jachthavens per regio.
Jachtverf.nl
Jachtverf is een verfhandel die zich  toelegt op de verkoop van  maritieme coatings voor onder -en boven water, voor recreatie -en kleine beroepsvaart. Zie ook onderhoud.
Kinderen aan boord
Wanneer je met kinderen gaat varen komen er veel vragen op. Wat zijn de leukste havens om naar toe te gaan met de kinderen? Wat zijn de beste reddingsvesten? Hoe ga je om met een baby aan boord? Waar zitten/slapen/spelen de kinderen? En niet te vergeten: hoe hou je het veilig?
Legeensuit.nl Cursus Vaarbewijs op DVD.
Ralph Witten, oud-docent aan de Visserijschool, havenmeester en docent nautische opleidingen, heeft een dvd samengesteld die is bedoeld als ondersteuning bij het cursusboek Klein Vaarbewijs 1 en 2.
Ligplaatsinfo.nl
Informatie over ligplaatsen in Nederland.
Machinekamer.nl
In de machinekamer draait het hart van het schip, de scheepsmotor. Een site over Kromhout- en Bronsmotoren, maar ook relevante andere informatie en links.
Marieholmvereniging
De NMV is een vereniging voor alle Marieholmjacht eigenaren, ongeacht het type Marieholm dat zij bezitten. Deze Zweedse zeiljachten zijn tussen 1976 en 1984 op de Marieholm-Bruk werf te Strömstad gebouwd.
  Meteo weerstation Goes
Meteo om te duiken en watersporten in de Oosterschelde - Zeeland.
Actuele gegevens, weersvoorspelling, windrichting, windsnelheid, watertemperatuur, golfhoogte, waterstand en meer...
Motoren site van Piet Bos
Handboeken, werkplaatsboeken, en service manuals van populaire scheepsmotoren:
Albin, Arona, Beta, BMC, BMW, Bukh, Coventry-Victor, DAF, Dolphin, Deutz, F-Gotha, Farymann, Ferguson-Standard, Fiat, Ford, Kelvin, Kubota, Lister, Lombardini, Marstal, Mercedes, Mercruiser, Mitsubishi, MWM, Nanni, OMC, Perkins, Peugeot, Renault, Ruggerini, Sabb, Samofa, Sole, Universal, Vetus, Vire, Volkswagen, Volvo-Penta, en Yanmar.
Ook de naslagwerken van een aantal transmissiesystemen zijn hier gratis te downloaden: Enfield, Ford, Hurth, Hydromarin, Nanni, Paragon, PRM, Renk, NewAge, Technodrive, Velvet en ZF.
(klik op de rode balkjes rechtsboven voor het menu)
Nationaal Register Mobiel Erfgoed
Het erfgoed van de Nederlandse mobiliteitsgeschiedenis. Momenteel wordt gewerk aan de objecten in de sector Varend erfgoed.
Nauticlink.com
Nederlandse Vaarbewijs site
Antwoorden examens vaarbewijs en marifonie. Tevens proefexamens en cursussen.
Nieuwe Zeilen
Alle adressen van zeilmakerijen in Nederland, met links.
One fine day
De stichting ONE FINE DAY organiseert een gratis volledig verzorgde zeildag met het schip My Fair Lady voor maximaal 12 minder valide en/of hulpbehoevende kinderen tussen 6 en 18 jaar en hun gezinsleden of verzorgers.
Oude Zeeuwse Vissersschepen
Uitgebreide informatie en afbeeldingen.
Proficiat Owner Club
De site van de club van eigenaren van een Proficiat kruiser.
Reddingsdienst H.O.G.E
Site over de enthousiaste vrijwilligers van de Hulporganisatie Gooi- en Eemmeer. De reddingsdienst opereert vanuit Huizen aan het Gooimeer en speelt een belangrijke rol bij de hulpverlening aan watersporters in nood op het Gooimeer, Eemmeer, IJmeer en Markermeer.
Reederij Overtuygt
Nautisch Vocaal Sextet, Shanties en liederen van de Zee en links naar sites die enige verbintenis hebben met de authentieke shanties.
Roboot.nl
Wetenswaardigheden over de zelfbouw van een Vripack 1150 AK motorkotter
Rogger Motorsailer Club
De RMC is een club van liefhebbers van de al haast "klassieke" polyester Rogger motorsailer. Roggers onderscheiden zich door hun stoere uiterlijk, robuuste constructie en opmerkelijke vaareigenschappen.
Saildrive.info van Gerard Boere.
Gerard heeft zijn Mercury buitenboordmotor vervangen door een inboard. Over deze operatie, een klus die hij zelf klaarde, heeft hij een fraaie en duidelijke site gemaakt met waardevolle informatie voor andere doe-het-zelvers.
Scheepspraat van Jos Komen.
Een bijzonder leuke homepage over koopvaardij en watersport, shanties en scheepsdranken, verhalen en foto's en last but not least; over zeebonk Jos himself.
Scheepswerf "De Delft"
In Rotterdam wordt op Scheepswerf ‘De Delft’ dit prachtige 18e eeuwse linieschip herbouwd. Bij ieder bezoek aan de werf zie je het schip groeien tot haar imposante lengte van 63 meter.
Schuttevaer
Weekblad Schuttevaer. Dè maritieme site.
Sleepboot Hylke
Informatie over de "HYLKE" (1901), Vereniging De Motorsleepboot (VDMS), newsgroep Scheepspraet en sleepboot-info op het WWW.
Stoomsloepen
Stoomsloepen zijn zeldzaam in Nederland, maar er komen er meer. De site gaat over heden, verleden en het bouwen van een stoomsloep en de stoommachine. Zie ook: stoommachines.
Traditioneel Zeilmaken.
Aan de hand van een aantal voorbeelden en rekenformules word uitgelegd hoe een zeil geheel met de hand te maken is zonder gebruik van een grote vloer met een naaimachine, dus echt traditioneel met naald en draad.
Turfvaartdagen.nl
Stichting Turfvaartdagen Appelscha.
Vaarroutes in beeld en geluid
Door René Wessels werden drie schitterende vaarroutes door Noord- en Oost Nederland professioneel op video vastgelegd. Dit resulteerde in de unieke films: "Varen door Groningen", "Varen op de Turfroute" en "Varen in Oost Nederland".
Vaarschool Muste
Een site met het hoe en waarom van het vaarbewijs. Vaarregels en de mogelijkheid tot het testen van je kennis. Praktijkles met een kajuitboot, tevens mogelijkheid tot lessen met een snelle motorboot.
VAART!
Bits, bytes en binnenvaart. Veel actuele informatie. Zeg maar DE informatiebron voor binnenvaartschippers.
Varen in het Noorden
Deze site probeert de drie noordelijke provincies op de kaart te zetten en laat zien dat er vele waterwegen te bevaren zijn. Verder tips voor onder het varen, vele foto's en natuurlijk vaarroutes.
Vrienden van de Pollux
Jan van Duivenboden beschrijft zijn site als volgt: "Deze site heb ik opgezet in mijn zoektocht naar informatie over de geschiedenis van het opleidingsschip de Pollux, waar ik in de jaren 1967/1968 mijn opleiding volmatroos/sloepgast met succes heb afgerond".
Water-ways
Duitse site met alle waterwegen van Europa. Doorvaarthoogte, diepgang, aanlegmogelijkheid etc en links naar aanliggende plaatsen en sites die iets over de directe omgeving vertellen.
Waterwegwijzer
Duidelijke info over alle waterwegen in de provincie Groningen.
Werken bij de Marine
Informatie over werken, opleidingen en vacatures bij de Koninklijke Marine.
Yacht Panacea
Sympathieke blog van Richard en Helen uit Harwich. Met een Nederlandse Benelux Kruiser doorkruisten zij Europa en hielden daarover voordrachten in Engeland. Daarna werd een stapje terug gedaan met de Doerak "Cha" en in 2008 zijn ze gestopt met varen. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Inmiddels (2023) alweer het derde seizoen met hun snelle Panacea. Zeer lezenwaardige blog.
Zeilersforum
Website en forum voor zeilers. Zeilersforum is een volledig portaal waar zo goed als alle informatie omtrent zeilen te vinden is.
Zeiltheorie
Webmaster Pim Geurts zegt het volgende: "De site is ontstaan doordat er in de loop der tijd nogal wat onzintheorieën over zeilen zijn ontstaan waar je ook nog eens niks aan hebt. Foute theorieën zijn zo wijdverbreid dat ze zelf op scholen en zeilscholen worden onderwezen, waardoor theorie niet meer toepasbaar is".

 

Andere interessante sites

 

Openingstijden van winkels in Nederland
Onderweg in "vreemde haven" nooit meer voor een gesloten deur.
Federatie Industrieel Erfgoed Nederland
De website van FIEN is opgezet voor en door organisaties en personen, die zich inzetten voor het onder de aandacht brengen en behouden van Industrieel Erfgoed.
Muggenbeet on-line
Het portaal voor Noordwest-Overijssel.
Info-bank voor de watersporter van vandaag
VMG-zeemansvrouwen
De VMG is een vereniging voor en door familieleden van zeevarenden en wil zoveel mogelijk zeemansvrouwen met elkaar in contact brengen.
Trimsalon Trim & Go Meppel
Deze facebookpagina verwijst naar de budget hondentrimsalon van dochter Lorette in Meppel en mag natuurlijk als trotse vader niet onvermeld blijven. De Trimsalon staat ingeschreven bij de KvK. Volledige trimbeurt incl. nagels knippen en wassen vanaf 40 euro. Contact: 0642 958311

 

 

Uiteraard kan geen enkele verantwoording genomen worden voor de inhoud van gelinkte sites.
Niet (meer) werkende links graag even melden.