kennisbank voor pleziervaart
         en scheepvaarthistorie
 
 

Hť, dat wist ik niet...
  Vaartips.nl (1998) is minder geschikt voor smartphones.

Tips en wetenswaardigheden
Gebruik Ctrl-F (Find) voor een zoek op deze pagina.

  A     B     C     D     E     F     G     H     I     J     K     L     M     N     O     P     Q     R     S     T     U     V     W     X     Y     Z  

Q

 

Q-ship Afkorting van Queen ship. Een antiduikboot schip gecamoufleerd als koopvaardijschip. Deze taktiek werd voor het eerst toegepast in de eerste wereldoorlog. De zeer opvallende schepen dienden als lokvogel voor de Duitse U-boten en waren dusdanig zwaar bepantserd dat ťťn of twee torpedo's nauwelijks schade gaven. Bovendien hadden ze weinig diepgang zodat torpedo's er ook wel onderdoor liepen. Als de duikboot na een aanval boven kwam werd hij met zwaar geschut tot zinken gebracht. De gadget was dat alle scheepsnamen begonnen met Kil. In de tweede wereldoorlog is nog tot oktober 1943 gebruik gemaakt van Q-ships. Het programma werd echter ontbonden omdat de Duitsers het spelletje door hadden en de Q-ships door de zwaardere torpedo's te grote verliezen leden.
Quarteel Quarteel is een oude inhoudsmaat, een spekton bij de walvisvangst. Volgens Kernkamp in zijn "Stukken over de Noordsche Compagnie", blz. 324, gelijk aan 4 okshoofden en een specerijmaat van circa 350 pond kruidnagels, 500 pond muskaatnoten of 200 pond foelie bevattend. Dit was natuurlijk niet constant, daar de quarteel een inhoudsmaat was en het gewicht dus variŽren kon. In een andere publicatie wordt de inhoud gelijkgesteld aan 1⁄4 okshoofd.[Glos] Verwant victualiŽnlijsten.
Quelpaert
Quelpaert was naar alle waarschijnlijkheid (eigenlijk alleen in de 17e eeuw) de benaming voor een adviesjacht of snel galjoot dat als adviesjacht werd gebruikt.

 

Heel graag op- of aanmerkingen.

Op alle materiaal (layout, tekst en afbeeldingen) rust het auteursrecht van schipper Cees e.a.
Overname van artikelen of delen daarvan is slechts geoorloofd na schriftelijke toestemming.

Mocht je ondanks alle in acht genomen zorgvuldigheid menen rechten te kunnen ontlenen
aan in deze pagina gebruikt materiaal, laat de schipper dat dan zo spoedig mogelijk weten.

verantwoording