kennisbank voor pleziervaart
         en scheepvaarthistorie
 
 

Rondje De Ronde Venen

  stuur zelf een verhaal

 

Op Koninginnedag hebben we een rondje De Ronde Venen gevaren. Het is een leuk tochtje dat je in een paar uur kunt doen. Het voert je door de dorpen Mijdrecht en Wilnis, het buurtschap Westveen en het dorpje De Hoef. Je schip mag een maximale kruiphoogte hebben van  2,40 m, anders kom je niet onder twee hefbruggen door. De lengte van je schip is ook aan beperkingen onderhevig, want de sluizen zijn niet langer dan 17,5 meter. De minimale diepte van de route is 10 dm. volgens de waterkaart.

Ons eigen schip is een platbodem van 12 meter en 2,35 hoog en we kunnen overal gedurende de route alles goed bevaren. We wonen in De Hoef, dus dat is een makkelijke start. De Hoef maakt namelijk deel uit van De Ronde Venen. De tocht begon voor ons dan ook gewoon voor de deur. We voeren eerst twee kilometer in Noordelijke richting. Na een kilometer passeerden we de brug in De Hoef. Die is tegenwoordig gratis. Een paar jaar geleden nog kwam er een klompje op je af en als je er niets in deed had je een probleem, zeker als dorpsgenoot. Vroeger - tot begin jaren 70 lag hier een spoorbrug van een goederenlijntje dat Alphen a/d Rijn verbond met Uithoorn en verder. Na nog een kilometer kom je aan bij de Pondskoekersluis. Voordat je de sluis ingaat, moet je eerst onder een vaste brug door. Direct erna is de sluis. Het is erg leuk om voor of na de sluis even aan te leggen en alle brocante te bekijken dat ze hier verkopen. De sluis zelf is niet goedkoop: € 5,00! Zo'n 100 meter na de sluis kom je opnieuw bij een vaste brug. ook hieroverheen liep vroeger de spoorlijn naar Uithoorn. Vanaf Uithoorn kon je naar Haarlem, naar Amsterdam en naar Breukelen en verder naar Utrecht. Na de brug vaar je op de Kerkvaart. Hier heb je een leuk uitzicht, omdat het water flink hoger ligt dan het omringende land! (zie foto)

Aan het eind van de Kerkvaart zie je een van de oude kerken van Mijdrecht. Vlak voor je Mijdrecht echt binnenvaart passeer je een hoge vaste brug. Daarna versmalt de vaart na een bocht naar links. Even later moet je rechtsaf een nog smaller vaartje in dat dwars door het centrum van Mijdrecht loopt. Je komt al snel bij een ophaalbrug. Er kan hier maar één schip tegelijk door het stukje vaart. De tegenligger moet wachten. Vlak voor de aanlegplaats is een drukknop om de brugwachter te waarschuwen. Tussen de middag houdt de brugwachter (een vrouw) pauze. Dat biedt je de gelegenheid om voor de brug aan te leggen en Mijdrecht in te wandelen. Bij de brug naar rechts heb je de belangrijkste winkelstraat: de Dorpsstraat.

Na de brug is het nog even smal en na een haakse bocht naar rechts vaar je langs de linkerrand van het centrum van Mijdrecht. Bij de volgende ophaalbrug blijkt de brugwachtster dezelfde (ze is op de fiets achter je aan gereden). Er loopt een wandelpad langs het vaartje waar je nu doorheen vaart. De brugwachtster fietst nog een keer achter je aan voor de bediening van de volgende brug, dus je kunt lekker keutelend doorvaren. De laatste brug in Mijdrecht is een hefbrug. Hier wordt je kruiphoogte echt op de proef gesteld. Wij hebben het rondje een keer gevaren toen het waterpeil zo hoog was, dat we nog maar 5 cm. overhielden. Gelukkig was het windstil......anders had de boot er hoofdpijn aan overgehouden. 
Na de brug heb je rechts een rij huizen van eerst Mijdrecht en daarna het oude dorpje Driehuis dat Mijdrecht met Wilnis verbindt. vanaf het water zie je niet waar het een begint en het ander ophoudt. Links heb je een prachtig weiland met koeien met daarachter het industrieterrein van Mijdrecht met o.a. de Watertoren. Na een paar kilometer kom je bij een ophaalbrug. Er is een drukknop die de brugwachter waarschuwt. Als er na 15 minuten nog niemand is moet je bellen. Na de brug buigt de vaart eerst naar scherp naar links en even verderop weer scherp naar rechts. Nog een paar honderd meter en dan ben je bij een Kruispunt. Rechtdoor voert je naar Vinkeveen en de Vinkeveense Plassen. Voor het rondje De Ronde Venen gaan we naar rechts, wat ook de richting voor de Nieuwkoopse Plassen is, zoals hier wordt aangegeven. Een klein eindje verder kom je weer bij een hefbrug, die net zo hoog is als die in Mijdrecht. Er kan ook hier maar één schip door het vaartje en onder de brug door. Het is dus goed uitkijken geblazen, want de brugwachter geeft de voorrang niet aan!

Vlak na de brug draait de vaart scherp naar links en daarna weer scherp naar rechts. Je vaart nu langs een smalle weg (links van je), maar rechts is een schitterend uitzicht over het weidegebied ten Zuid-Oosten van Mijdrecht en Wilnis (zie foto 2).

De vaart is zo'n 3 km lang en voert je naar een recreatieterreintje aan de rand van de gemeente De Ronde Venen. Na een vaste brug en een S-bocht gaat de vaart verder door de weilanden. Ook hier prachtige vergezichten en in het voorjaar veel vogels (Grutto, Scholekster, Kieviten, zwanen, ganzen, futen, meerkoeten en waterhoentjes en ook Valken en een enkele buizerd of Kiekendief). Na nog een kilometer of twee kom je bij een sluis, die bediend wordt door de boer die de schapen houdt die je rechts in het weiland hebt zien staan. Ook deze sluis kost € 5,00. Vlak na de sluis kun je linksaf een vaart in die je naar Kockengen en Breukelen voert, maar bij Breukelen is het een erg lastig stuk vanwege de   werkzaamheden aan de A2. We gaan rechtdoor en komen nu bij de handbediende ophaalbrug van Westveen. Links na de brug ligt Woerdense Verlaat. Dat is een interessant kruispunt van waterwegen: je kunt na de brug van Woerdense Verlaat rechtdoor naar Woerden of rechtsaf naar Nieuwkoop (Van Woerden kun je via Bodengraven en Zwameerdam weer naar Nieuwkoop, ook dat is een mooi rondje en zal ik een keer beschrijven). Wij gaan rechtsaf, de Kromme Mijdrecht op. Het is nu nog 7 km. voor we weer in De Hoef terug zijn. De Kromme Mijdrecht doet zijn naam eer aan en kronkelt zich door een prachtig polderlandschap. De vaarbreedte wisselt nogal. De diepte is een paar meter in het midden want tussen Woerdense Verlaat en Uithoorn (Amsterdam, Gouda) is nog beroepsvaart. In Woerdense Verlaat is een betonfabriek en in De Hoef een zand- en grindhandel en het vervoer over water is voor deze bedrijven van levensbelang. Zo'n twee km. na de brug zien we rechts een boerderij met minicamping. Dit is een zgn. Zorgboerderij waar mensen met een verstandelijke beperking werken. Ze verzorgen de dieren, werken in de kwekerij en bedienen op het terras van het theehuis. Het is de moeite waard om wat te drinken. Aanleggen kun je het beste 500 m. van tevoren bij een vrije ligplaats doen, want de boerderij zelf heeft geen grote aanlegsteiger. Na de zorgboerderij is het even rechtuit varen. Dan kom je bij een breed gedeelte waar een fietsbrug overheen is aangelegd. Deze wordt bediend doordat een "oog" op de wal de voorbijvarende schepen waarneemt. 
Zo'n 3 km en vele bochten verder komen we weer in De Hoef, waar we de tocht begonnen.

De Hoef, 2009
Nico van Oosten
www.nicovanoosten.exto.nl